OLEJ Z PESTEK WINOGRON
EKAMEDICA
Olej z pestek winogron.
Z pierwszego tłoczenia, nierafinowany. Wysoka zawartość tłuszczów wielonienasyconych. Do spożycia na zimno.
Ten roślinny olej wytwarzany jest z nasion winorośli i charakteryzuje się lekko zielonkawym zabarwieniem oraz niepowtarzalnym winno-octowym smakiem i zapachem. Olej ten jest obecny w wielu daniach kuchni włoskiej. Tylko kilka kropel delikatnego, lekkiego oleju z pestek winogron jest w stanie nadać niepowtarzalny aromat domowemu pieczywu. Olej ten dodaje ciekawego smaku takim zwykłym daniom jak kasze czy puree.
Olej z pestek winogron używany jest do przyrządzenia sosów, domowego majonezu, sałatek oraz rozmaitych fondue. Jest idealny jako składnik narynat do mięs, drobiu i ryb. Nadaje się także do domowego konserwowania żywności.
Wartość odżywcza w 100 ml:
- Wartość energetyczna 3404 kJ / 828 kcal
- Tłuszcz 92g
w tym:
- kwasy tłuszczowe nasycone 9,5 g
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone 21 g
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone 59 g
- Węglowodany 0 g
w tym cukry 0 g
- Białko 0 g
- Sól 0 g
Zastosowanie:
Spożywać wyłącznie na zimno, jako dodatek do sałatek, potraw lub do bezpośredniego spożycia.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu, w temperaturze do 20°C. Po otwarciu przechowywać w lodówce. Spożyć do 3 miesięcy od otwarcia.
Zawiera 59 g kwasu linolowego na 100 ml produktu. Kwas linolowy (LA) pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 10 g LA dziennie. Zachowanie zrównoważonego sposobu żywienia i zdrowego trybu życia ma istotne znaczenie.
W zakładzie przetwarzane są również orzeszki ziemne, orzechy włoskie, orzechy makadamia, soja, gorczyca, nasiona sezamu.
Kraj pochodzenia: Ukraina
Producent:
EkaMedica Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp.k.
ul. Bielska 78a
43-340 Kozy