OLEJ KONOPNY
EKAMEDICA
Olej z nasion konopi.
Z pierwszego tłoczenia, nierafinowany. Wysoka zawartość tłuszczów wielonienasyconych.
Do spożycia na zimno.
Olej konopny jest produkowany według starosłowiańskiej receptury z najwyżej jakości nasion konopi. Charakteryzuje się zielonym zabarwieniem i lekko gorzkim, pikantnym korzenno-orzechowym smakiem.
Olej ten jest cennym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wyśmienicie smakuje w połączeniu z mozzarellą i pomidorami, a także z nasionami konopi.
Olej konopny stosowany może być jako wysokiej jakości dodatek do sałatek i winegretów, a także jako baza w marynatach i sosach.
Zastosowanie:
Spożywać wyłącznie na zimno, jako dodatek do sałatek, potraw lub do bezpośredniego spożycia.
Wartość odżywcza w 100 ml:
- Wartość energetyczna 3441 kJ / 837 kcal
- Tłuszcz 92g
w tym:
- kwasy tłuszczowe nasycone 9,2 g
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone 20g
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone 62 g
- Węglowodany 0 g
w tym cukry 0 g
- Białko 0 g
- Sól 0 g
Zawiera 56,6 g kwasu linolowego na 100 ml produktu. Kwas linolowy (LA) pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 10 g LA dziennie. Zachowanie zrównoważonego sposobu żywienia i zdrowego trybu życia ma istotne znaczenie.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu, w temperaturze do 20°C. Po otwarciu przechowywać w lodówce. Spożyć do 3 miesięcy od otwarcia.
W zakładzie przetwarzane są również orzeszki ziemne, orzechy włoskie, orzechy makadamia, soja, gorczyca, nasiona sezamu.
Kraj pochodzenia: Ukraina
Producent:
EkaMedica Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp.k.
ul. Bielska 78a
43-340 Kozy